+47 928 19 562 haavard@bussogtaxi.no
image_pdfimage_print

Ulike dagsturer

som kan tilpasses etter deres ønsker

Dagtur til Bortistu i Storlidalen på Oppdal

Program

Bussen kjører til Oppdal, hvor første stopp blir Oppdalsmuseet. Her blir det kaffe og noe å bite, og mulighet for å gå rundt å se. Det blir også en guidet runde i bygningene. Deretter kjører bussen videre til Storlidalen. http://www.oppdalsmuseet.no/

Ved ankomst Bortistu blir det en runde med omvisning på Tunet / Museet og i Gammelstoggo før servering av middag med påfølgende trekkspillmusikk og allsang.

http://www.bortistu.no/

Bortistu og Storlidalen har ei spennende og interessant fortid, og vertskapet kan ta grupper med på ei kulturhistorisk vandring på garden. De fokuserer på håndverk, skolegang, personligheter og samhold.

Vi besøker for eksempel Innloftet fra 1648, Blåstoggo med leketøyssamling fra 17-1800-tallet og klær fra tidlig på 1900- tallet. Snekkerloftet med hjemmelaget verktøy. Smia med ildsted av kleberstein og blåsebelg i saueskinn, buret med

fotogalleri; her ser du bilder helt tilbake til slutten av 1800- tallet fra hverdagslivet i Bortistu, samt bassto, det minste huset på garden, der vi i dag røker Bassturøkt lammelår og

hjemmelagde pølser.

Bortistu Gjestegård har spesialisert seg på lammelår som er blitt prisbelønnet. Bassturøket lammelår er fra lam som har gått på sommerbeite i Trollheimen og omegn. Kjøttet er lettsaltet og røkt med einer i Bortistus gamle røkbasstu. Dette huset er antagelig fra 1700-1800 tallet. De legger vekt på lokale råvarer og er opptatt av den gode smaken.

Dagtur til Røros og Gjetbergsvollen

Program

Bussen kjører direkte til Støren hvor vi får servert kaffe og wienerbrød på Størens Bageri. Turen går så videre til Røros hvor det blir et opphold på ca 2 timer.

Ca. kl. 14:15 kjører bussen til Gjetbergsvollen, en nedlagt seter på Rørosvidda mellom Røros og Brekken. http://www.gjetbergsvollen.no/

Ved ankomst Gjetbergsvollen vil Gunveig fortelle om Gjetbergsvollen fra gamle dager og fram til idag.

I 1997 startet Gunveig Harsjøen opp med restaurant på setra som hører gården til. Starten var forsiktig, men responsen fra gjestene var overveldende. Stadig økende besøk resulterte i stadige utbygginger, den foreløpige siste i 2008. Da sto ny stor spiseavdeling samt nytt, funksjonelt kjøkken klart. Nå er det over 200 sitteplasser, fordelt på forskjellige rom, avdelinger og etasjer.

I det gamle seterfjøset fra 1700-tallet står fortsatt de opprinnelige «bolkene» bås-skillene.
I Vognbua og Vedskjælet kan man sitte adskilt fra andre gjester, mens i Storsalen kan nitti gjester sitte sammen.

Gamle gårdsredskaper pryder veggene, og sammen med
vevde åkle og hekla gardiner utgjør dette en del av den helt
spesielle stemningen som råder på Gjetbergsvollen.
I 2007 mottok Gjetbergsvollen Innovasjon Norges Bygdeutviklingspris for Sør- Trøndelag.

Men en annen årsak til at gjestene kommer hit, er maten!

Gjetbergets matbord er en bugnende buffet bestående av mange forskjellige hovedretter, desserter, kaffe og kaker. Maten er hjemmelaget, og smaker også slik! Mange av rettene er basert på gamle tradisjonelle oppskrifter fra Rørosregionen, slik som surpølse, kjøttrull, flesk

og kjøttrullsuppe, og rømmegrøt og fisk, samt spekemat, skjørost og rømme, og mølske.

Her finner du også stekt fjellfisk i rømmesaus, kokt fisk, stekt laks, røkalaks og gravlaks, i tillegg til mange andre hovedretter som kjøttkake og koteletter, karbonader og kjøttpudding, ribbe og grovpølse. Og selfølgelig masse tilbehør, som grønnsaker og salater.

Dessertbordet byr også på smaksfulle opplevelser, og inneholder blant annet riskrem, fruktcoctail, karamellpudding og Dronning Maud’s dessert, i tillegg til sviskegrøt, gele og sjokoladepudding.

Kaffe og kaker hører også med, og til maten kan man kjøpe seg hembrygga-øl eller brus, øl og vin.

Etter at gruppen har spist og kost seg, og fått fortellinger om setra, starter vi på returen som går via fjellet over til Tydal og Selbu, med kaffestopp i Selbu. Retur tilbake til Verdal.

 

Inderøy med Den Gyldne Omvei

Program

Velkommen til Inderøy, eller Trøndelags Toscana, som det også omtales som. Første stopp blir Therese Kvams

Vevstue, før turen går videre til Gulburet, hvor det serveres kaffe og kake. Her blir det anledning til å både besøke gårdsbutikken på buret vor en kan handle lokalprodusert mat og håndverk, i tillegg til kunstutstilling på låven.

http://www.vevstua.no/ http://www.gulburet.no/

Etterpå kjører vi til Straumen sentrum hvor vi besøker
Nils Aas Kunstverksted. Videre kan man rusle rundt i

Mustrøparken eller besøke noen av sjarmerende butikkene som ligger i sentrum.

http://dgo.no/medlemmer/muustroparken/ http://www.nils-aas-kunstverksted.no/

Etter at gruppen er ferdig på Straumen kjører bussen til Berg Gård hvor dere får servert en god middag. Her snakker vi om virkelig kortreist mat, da Berg Gård er landets første godkjente gårdsslakteri.

http://www.berg-gaard.no/

Til siste besøker vi Gangstad Gårdsysteri før vi returnerer til Trondheim.

http://www.ysteri.no/

Den Gyldne Omvei i hjertet av Trøndelag

Vegstrekningen Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune i Nord-Trøndelag.

Aktørene langs ruten tilbyr mat, kunst- og kulturopplevelser, der både tradisjon og nyskaping er ivaretatt.

Du kan besøke kunsthåndverkeren i sitt verksted, gårdsmatprodusenten, historiske minnesmerker, galleri og kunstmuseum, skulpturpark, – og du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser.

Nærheten til sjøen gir muligheter til bading, fiske, båt- og friluftsliv.

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar 8 minutter mer.. eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv.

 

Ta kontakt om dere ønsker pris. Prisen avhenger av hvor turen starter og hvor mange reisende som skal være med. I prisen inngår:

 

  • Buss
  • Besøk på Gulburet med kaffe og noe å bite i
  • Omvisning i Nils Aas Kunskverksted samt Straumen sentrumr
  • Middag på Berg Gård
  • Besøk på Gangstad gårdsysteri

Råkvåg og Stadsbygd

Program

Avreise fra Levanger kl 08:00 og fra Verdal kl 08:15. Bussen kjører til Mosvik, Meltingen og videre via Skaudalen til Råkvåg. Mulig det gjøres en liten stopp underveis. Ved ankomst Råkvåg, eller Vågen som stedet heter på dagligtale blant de som bor i området, besøker vi Bryggeutstillingen, og det serveres kaffe med vaffel og rundstykke på Marthabrygga.

Kulturelle aktiviteter har blitt en av bærebjelkene i den nye given som har preget Råkvåg de senere årene: Utstillinger av kunst, brukskunst og håndarbeid, museumsdrift og andre kulturelle tilstelninger.

www.raakvaag.no

Etterpå går turen via Fevåg, Rissa og ut til Stadsbygd. Her blir det besøk på museet «Kystens Arv», hvor kunnskapsrike guider viser deg rundt i utstillingen, i naustene og inn i båtbyggeriet, der du kan se de dyktige båtbyggerne i arbeid.

Museet Kystens Arv ligger sør-vendt og vakkert ned mot fjæresteinene i Stadsbygd. Dette er et av landets fineste museer, med eget aktivt båtbyggeri, historisk rosehage, restaurant med uteservering, restaurert prestegårdshage fra 1700-tallet, åpent museumstun og har en av landets største samlinger med klinkbygde råseglbåter. Kystens Arv arbeider målbevisst for å ta vare på de edleste av kystfolkets tradisjoner: Handverket, historiene og samarbeidet.

Middagen serveres etter hvert i Vertshuset Tinnarosen, vertshuset har en fantastisk beliggenhet ved Prestelva og Museet Kystens Arv.

Vertshuset ligger i Erslandsstu som ble bygget rundt 1870. Vel hundre år senere ble huset flyttet til Museet Kystens Arv og bygd på. Den ene stua, bankstua, fungerte i sin tid som bygdas bank, og gulvet er fortsatt litt «nedsunket» etter vekta av staværingenes pengebeholdning. Kanskje var det inntektene fra Lofotdrifta som bidro til dette?

kystensarv.no   tinnarosen.no

Etter endt besøk på Stadsbygd, går turen hjem til Verdal og Levanger.

ønsker du å sette opp en egen tur?

Vi blir gjerne med på laget! Ta kontakt så tar vi en prat. 

image_pdfimage_print